Σκοπός της παρακάτω αναφοράς στις αγγειακές παθήσεις είναι η αναφορά και κατανόηση των παθήσεων αυτών, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος, απευθυνόμενος στη σωστή ιατρική ειδικότητα, που είναι η Αγγειοχειρουργική, να ενημερωθεί σωστά σχετικά με το τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει την υγεία του.

Διαβητικό πόδι
Μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη, όπου πληγές στο πόδι κλείνουν πολύ δύσκολα, είναι συνήθως επιμολυσμένες με ανθεκτικά σε απλές αντιβιώσεις μικρόβια και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και μακροχρόνιας φροντίδας. Συνήθως το διαβητικό πόδι υποκρύπτει και περιφερική αρτηριοπάθεια, χωρίς την αντιμετώπιση της οποίας τα αποτελέσματα είναι φτωχά.

Ανευρυσματική νόσος
Μια σιωπηλή και πολύ επικίνδυνη νόσος, όπου το τοίχωμα του αγγείου χαλαρώνει και η διάμετρος του αγγείου μεγαλώνει, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ρήξης ή σε ειδικές περιπτώσεις εμβολισμού περιφερικότερων από αυτό αγγείων. Μετά τη διάγνωση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης ή στενής παρακολούθησης στα μικρότερα μεγέθη. Πλέον αντιμετωπίζεται με ενδαγγειακά μοσχεύματα stent grafts ή αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω ανατομικών συνθηκών, με την κλασσική ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση.
Καρωτιδική νόσος
Μια επικίνδυνη πάθηση που οφείλεται σε στένωση των έσω καρωτίδων αρτηριών που αιματώνουν τον εγκέφαλο. Είναι αυτή που προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια από μικρότερα ή παροδικά μέχρι και βαριά ή θανατηφόρα. Συνήθως είναι ασυμπτωματική νόσος – που δεν προειδοποιεί δηλαδή τον ασθενή για την ύπαρξή της – η οποία σήμερα αντιμετωπίζεται με ενδαγγειακές μεθόδους, stents ή με ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση.

Κιρσοί κάτω άκρων
Μια αρκετά συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από εμφάνιση μεγάλων διογκομένων φλεβών στα κάτω άκρα, που οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρόκειται μόνο για αισθητικό θέμα. Είναι κυρίως κληρονομική και αφορά στη φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων, όπου οι φλεβικές βαλβίδες της περιοχής δυσλειτουργούν, δημιουργώντας φλεβική στάση στα κάτω άκρα με συμπτώματα όπως πρησμένα πόδια, αίσθηση βαριών ποδιών, κνησμό, καυσαλγία κάτω άκρων, κράμπες, καθώς και αυξημένο κίνδυνο φλεβικών θρομβώσεων. Σήμερα χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες laser ή σκληροθεραπείας για την αντιμετώπισή τους, χωρίς να αποκλείεται η ανοιχτή χειρουργική μέθοδος εκεί που επιβάλλεται.
Ευρυαγγείες
Μικρές φλέβες που μοιάζουν με ιστό αράχνης, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται στα κάτω άκρα. Διαφέρουν από τους κιρσούς στο μέγεθος αλλά και στην αιτιολογία. Το αισθητικό κυρίως αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με σκληροθεραπεία αλλά και με laser εφαρμογές.
Νεφροπάθεια – αγγειακές προσπελάσεις
Σύνθετο πρόβλημα για τους νεφροπαθείς ασθενείς που χρειάζονται κάποια αγγειακή προσπέλαση για την αιμοκάθαρσή τους. Αφορά σε προσπελάσεις με καθετήρες αιμοκάθαρσης, μόνιμους ή προσωρινούς ή σε αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες (fistulae) και τέλος σε μοσχεύματα που δημιουργούν μια επικοινωνία αρτηρίας – φλέβας. Πρώτη επιλογή πρέπει να είναι η Fistula στο ύψος του καρπού, εάν αυτό είναι εφικτό, καθώς σε όλες τις προσπελάσεις αυτές πολύ βασικός παράγοντας είναι η κατάσταση του φλεβικού δικτύου του ασθενούς.

Επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή της φλεβικής ανεπάρκειας. Στην επιπολής, επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα εμφανίζεται θρόμβος και φλεγμονή σε μια επιφανειακή φλέβα (κιρσός), συνοδευόμενη από ερυθρότητα, τοπικό πόνο και σκληρία στην περιοχή. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ο θρόμβος που σχηματίζεται σε μια επιφανειακή φλέβα επεκτείνεται και εισέρχεται στις εν τω βάθει φλέβες. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ξεχωρίζει με πρησμένο αρκετά πόδι – ολόκληρο το άκρο ή συνήθως μέχρι το γόνατο – πόνο και ερυθρότητα σε όλο το οιδηματώδες άκρο. Εδώ η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ μεγάλης σημασίας, όπως επίσης και η σωστή αγωγή. Λανθασμένη προσέγγιση της πάθησης αυτής μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η πνευμονική εμβολή.
Περιφερική αγγειοπάθεια
Μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από διαλείπουσα χωλότητα, πόνο στο πόδι που αφορά συνήθως στη γαστροκνημία, αλλά και στο μηρό ή γλουτό μετά από προσπάθεια, μυϊκό κάματο, περπάτημα στην ευθεία ή σε λιγότερα μέτρα στην ανηφόρα. Ο ασθενής αναγκάζεται να σταματήσει λίγο να ξεκουραστεί και να ξανασυνεχίσει. Η αιτία της πάθησης αυτής είναι η στένωση αρτηριών από την κοιλιακή χώρα μέχρι και την περιφέρεια των άκρων σε συγκεκριμένα σημεία ή και διάχυτα. Επικρατέστερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η ενδαγγειακή θεραπεία με stents (ενδονάρθηκες), αλλά σε ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και χειρουργικές παρακάμψεις (bypass). Προχωρημένες, παραμελημένες περιφερικές αγγειοπάθειες μπορεί να οδηγήσουν σε γάγγραινα κάτω άκρων.